Achtergrond

Fietsen is een activiteit met een laag-impact niveau. Dit betekent echter niet dat je tijdens of na het fietsen geen blessures kunt oplopen of klachten kunt ervaren. Met het stijgen van het aantal fietsers in de afgelopen jaren is het aantal niet-traumatische fietsblessures ook toegenomen. De meest voorkomende klachten bij fietsers zijn klachten in de benen en in de (lage) rug. De kleinste afwijking, of het nu anatomisch is of in het gebruikte materiaal, kan al leiden tot pijn, irritatie en verminderde prestaties.

Betere prestaties en meer plezier door statische fietsmeting

In de jaren tachtig zijn we begonnen met het aanbieden en uitvoeren van statische fietsmetingen. Uitgangspunt was destijds om niet alleen professionele wielrenners maar ook recreanten meer plezier te laten ervaren tijdens fietsen en tot betere prestaties te komen. Door de jaren heen hebben we ruim 10.000 statische metingen verricht en door trial en error veel inzicht gekregen in wat het effect van kleine aanpassingen aan de fiets kan zijn op het fietscomfort, niet alleen tijdens maar ook na het fietsen.

Denk hierbij aan eenvoudige ingrepen, zoals het monteren van een kortere of langere stuurpen, het veranderen van zadel- of stuurhoogte en het voor of achterwaarts positioneren van het zadel. Dergelijke aanpassingen hebben niet alleen invloed op de zitpositie maar ook op het stuurgedrag van, en de controle over de fiets.

Fietsers constateren al snel een verbetering in prestaties en comfort na een statische fietsmeting. Het exacte effect van de verbetering is moeilijk vast te stellen omdat er geen prestatiegegevens beschikbaar zijn van vóór en na de meting. Daarom heeft BikeFit Center een dynamische fietsmeting ontwikkeld die op basis van videoanalyse en een prestatiemeting die verbeteringen nauwkeurig in kaart brengen.

Lees meer over onze metingen