Fysieke klachten

Als je regelmatig op een fiets zit, herken je het misschien: je zit niet lekker of je ervaart klachten tijdens of na het fietsen. Veel fietsers nemen dit op de koop toe, maar realiseren zich meestal niet dat de aard van de klachten kan verslechteren en een chronisch karakter kunnen krijgen. Wat zijn nu veelgehoorde klachten, maar vooral, hoe kunnen ze worden voorkomen en worden behandeld?

Knieklachten

Knieklachten zijn een veel voorkomende klacht bij fietsers en met name bij wielrenners. Ze worden vaak veroorzaakt door een te laag ingesteld zadel te laag of een verkeerde positie teb opzichte van het bracket, niet de juiste schoenen met pedalen of de afstelling hiervan. Het instellen van de schoenplaatjes, maar ook de keuze voor het juiste type schoenplaatje speelt hierbij een belangrijke rol; te weinig speling zorgt ervoor dat er te weinig kan worden gecompenseerd, te veel speling kan leiden tot instabiliteit.

Anatomie knie

Nek- en schouderklachten

Nek- en schouderklachten komen relatief vaak voor bij fietsers en kenmerken zich door een zeurende pijn en stijfheid in de nek- of schouderregio. Vaak concentreren de klachten zich rond de aanhechtingen aan de bovenzijde van het schouderblad, tussen schouderbladen en schedel. De oorzaak van dergelijke klachten ligt veelal in een onjuiste afstand tussen zadel en stuur. Een te grote fiets of het te ver moeten reiken naar het stuur leidt vaak tot nek- en polsklachten.

Lage rugklachten

Veel fietsers krijgen te maken met rugklachten. Dit type klachten komt vaak voort uit een verkeerde zitpositie. Het monteren van een langere stuurpen kan er toe leiden dat de lage rug iets meer afvlakt en de klachten verminderen. Een andere bepalende factor is de zadelhoogte en de afstelling van het zadel. Als de zadelpunt te veel omhoog gaat zal het bekken kantelen wat resulteert in een bollere rug en meer rek op de banden.

Gevoelloze handen en voeten

Het verschijnsel van gevoelloze of koude handen ontstaat als als er teveel druk op de handen wordt uitgeoefend. De oplossing ligt doorgaans in het aanpassen van stuurdiepte of de afstand van het zadel naar het stuur. Gevoelloze of koude voeten zijn vaak het gevolg van een verkeerde schoenplaat afstelling, te kleine schoenen een te hoog, of niet het juiste zadel.

Anatomie nek en schouder

Zitvlakproblemen

Een verkeerde zadelmaat, zadelstand of onjuiste fietsinstellingen leiden regelmatig tot problemen rond het zitvlak. Een zadelmeting kan helpen bij het vaststellen van het juiste zadel.

Ervaar jij ook klachten tijdens of na het fietsen?

Maak een afspraak en kom met je fiets naar het BikeFit Center om je afstelling door een professional te laten controleren en optimaliseren

Anatomie zitvlak